از میان همهی ملّتهای زیر ستم، کمتر ملّتی به انقلاب همّت میگمارد؛ و در میان ملّتهایی که بهپاخاسته و انقلاب کردهاند، کمتر دیده شده که توانسته باشند کار را به نهایت رسانده و بهجز تغییر حکومتها، آرمانهای انقلابی را حفظ کرده باشند. امّا انقلاب پُرشکوه ملّت ایران که بزرگترین و مردمیترین انقلاب عصر جدید است، تنها انقلابی است که یک چلّهی پُرافتخار را بدون خیانت به آرمانهایش پشت سرنهاده و در برابر همهی وسوسههایی که غیرقابل مقاومت به نظر میرسیدند، از کرامت خود و اصالت شعارهایش صیانت کرده و اینک وارد دوّمین مرحلهی خودسازی و جامعهپردازی و تمدّنسازی شده است. درودی از اعماق دل بر این ملّت؛ بر نسلی که آغاز کرد و ادامه داد و بر نسلی که اینک وارد فرایند بزرگ و جهانیِ چهل سال دوّم میشود. (بیانیه گام دوم انقلاب)
به گزارش مبسوط، خودسازی از مبادی معرفتی و تاکتیکیِ هدایت سازماندهی شده اجتماعات ایمانی است، هدایتی که در ساختار تشکیلاتی و انقلابی میتواند دروازههای جامعه پردازی مدنی را برای مسافرانِ سیر تمدن سازی نمایان و در پرتو چنین رُشدی زمینههای عبور از پیچ تمدنی را فراهم آورد.
تمدنهای انسانی زمانی در تاریخ و کلمات تاریخنگاران جاودانه خواهند شد که عامه مردم یک ملت در مواجهه با فساد (بهعنوان عنصر مخرب ساختارهای ایمانی و شناختی جامعه)، الگوی مقاومت مدنی را سرلوحه کنشهای فردی و اجتماعی خود قرار داده تا زمینه برای تغییری بزرگ در ساختار ماهیتهای اجتماعی فراهم شود؛ بر این مدار مقاومت مردمی که عمدتاً بهمنظور بازآرایی ماهیت اندیشهی جامعه صورت میپذیرد، زمینه را برای ظهور آرمانهای مدنی در چهارچوب رفتارهای مقاومتی فراهم میکند.
انقلاب اسلامی ایران را میتوان جامعترین الگوی مردمی یک رفتار ملیتی برای تغییر و مقاومت ایمانی توصیف کرد، چراکه انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در مواجهه با طاغوت با انتخاب الگوی فعالانه و انقلابی زمینه سقوط رژیمی را فراهم کرد که در هیچ الگوی محاسباتی دنیای سیاست و فرهنگ نمیگنجید، هرچند سران نظام سلطه این سقوط را یک سقوط فردی و مقطعی پنداشته و در همان روزهای اول اقدامات پدافندی حوزه شناخت فرهنگی را برای منهضم کردن درونی انقلاب انتخاب کردند، اما هدایت آگاهانه امام انقلاب مسیر انقلاب مردمی ایران را آماده تهذیبی تشکیلاتی برای مواجهه با همهی وسوسههای غیرقابل مقاومت کرد، اینچنین بود که رُشدی غیرقابلتوصیف متکی بر ترمیم ماهیتی اندیشه حریم انقلاب را در بر گرفت و انقلاب بهسرعت ابعاد تشکیلاتی خود را برای یک مقاومت تشکیلاتی بازآرایی کرد.
حراست از اصالتها و کرامتها که در همه اشکال حاکمیتی لیبرالی خود همگام با عناوین ظاهری و متکی بر مدیریت منفعت محور سران وابسته دولتها دنبال میشود، در انقلاب اسلامی وجهی متفاوت و غیرقابل اضمحلال به خود گرفته است، حراست و صیانت مردمی بدنه تشکیلاتی انقلاب! دستاوردهای بدیع انقلاب را در کارنامه خود ثبت میکند و انقلاب اسلامی ایران چهل سال از حریم آرمانهایش حراست میکند، رکوردی فراشناختی که دانشهای اجتماعی را در تحلیل ابعاد خود عاجز کرده است!
جامعهپردازی درواقع الگوی شناختی رشد تمدنی ملتها است، رشدی که آحاد و اقشار مردمی را برای هدایتهای تشکیلاتی و هوشمند آماده و در کف اجتماعات انسانی رهبران و هادیان تمدنی خود را میپروراند.
ساختارهای اجتماعی در چنین گذاری به الگوهای تعالی و تمدنی خود نزدیک و منافذ حراستی چنین جامعهای برای هر هجمه فرهنگی و سیاسی مسدود میشود! حَرمی امن در پهنه و گستره جغرافیایی مقاومت اسلامی شکلگرفته تا مردم در پیله تمدنی آماده ظهوری متفاوت شوند؛ پیلهای آرام و سالم که در حریم پیچ تمدنی محیای تغییر ماهیتی تمدن و صنعت شده است.
خودسازی مقدمهای چهلساله برای گام دو زمانه گام دوم انقلاب شده است، گامی که جامعهپردازی و تمدن سازی را به آزادی خواهان عصر حاضر خواهد آموخت و مقاومت در این گام خانه آزادی خواهان را برای همراهی تمدنی آماده خواهد کرد.
و جهانیان در انتظاری شیرین برای ورود به پیله تمدنی (جامعهپردازی ایمانی مردم) است...
محمد جعفری
گام دوم انقلاب مقاومت