در کارنامه صد روزه دولت چهاردهم همواره شاهد انجام اقداماتی از سوی دولتمردان رده بالای قوه مجریه بودهايم که بر اساس آن (مدعا) همه اقدامات و تصمیمات دولت مستند به نظر رهبر معظم انقلاب امام خامنهای میشود و یا کلام مولای متقیان امیرالمومنین امام علی(علیه السلام) در نهج البلاغه دلیل و مستند گفتار مسؤلان شده است؛ نگرانی مجامع اندیشهای از این اقدامات ترس از متعارف شدن و یا ترویج نوعی تدلیس در کنشگران فرهنگی اجتماعی است؛ امید است که دولتمردان اخلاق حسنه اسلامی را رعایت کنند؛ چرا که مطابق کلام مطلق خداوند در قرآن کریم و احادیث و روایات ائمه معصوم(ع) مردم بر دین و آیین بزرگان خود هستند( الناس علی دین ملوکهم).
اما آنچه که بیشتر بر این نگرانی میافزاید سو استفاده زنجیره منفعت طلب از رسانههای منتسب به جریانهای متن باز سياسی است که همواره حیات و منافع خود را در آغوش غرب جست و جو کرده و کنشهای دولت را به سوی تصورات خود سوق میدهند.
تیتر روزنامههای 5 آذر به گونهای 9 آذر را روز میعاد خود توصیف کرده اند که گویا هیچ تجربهای از مذاکره با غرب نداشته و ندارند تا جایی که نویسنده پیش بینی میکند این روزنامهها از 9 آذر باز به عنوان مبداء تاریخی دیگر یاد کنند!
فرار تل آویو به پناهگاه
سرزمینهای اشغالی دیروز شدیدترین حمله موشکی از #لبنان را تجربه کرد؛ حملاتی که از الجلیل تا #حیفا و از آنجا تا نهاریا و قلب #تل_آویو را نشانه گرفت.
تا عصر دیروز ۲۵۰ موشک از لبنان شلیک شد که ۴ میلیون اسرائیلی را مجبور به فرار به #پناهگاهها کرد.
این درحالی است که جنگ در جنوب لبنان نیز در شدیدترین وضع خود ادامه دارد.
دوباره مذاکره، دوباره ژنو
استراتژی کلاه جادویی حزبالله...
کروز جدید و پدافند هوایی ۳۵۸، سلاحهایی هستند که خبر از استفاده از سلاحهای ناشناخته و جدید حزبا... میدهند. جزئیات جدیدی از این موشکها که اخیرا به معادلات درگیری وارد شدهاند، وجود ندارد، اما فیلمهایی که حزبا... از رهگیری و انهدام #پهپادهای صهیونیستی منتشر کرده، نشان میدهد که قدرت تخریبی این موشک ها بسیار بیشتر است و به عبارتی با سامانه #گنبد_آهنین رقابت میکند.
موشک #کروز جدید که #حزب_الله از آن رونمایی کرده است به جهت حرکت در مسیر نزدیک سطح زمین، توسط سامانههای پدافندی رژیم صهیونیستی قابل رهگیری نیستند و میتوانند به راحتی به هدف خود اصابت و آن را کاملاً نابود کنند.
اینک زمان مذاکره!
نبض مذاکرات هستهای بار دیگر به صدا درآمد و شهر #ژنو پس از آنکه نظاره گر توافق موقتی بود که به بحران بیش از یک دههای میان #ایران و جهان پایان میداد، قرار است میزبان گفتوگوهای جدید با محتوای کمک به احیای توافق هستهای و در عین حال فراهم آوردن درگاههای سیاسی به عنوان ابزارهای تسهیل کننده کاهش بحران ایران و اروپا باشد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه روز گذشته با اعلام خبر آغاز مذاکرات ایران با سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در ژنو روز جمعه 9 آذرماه تصریح کرد که ریلگذاری دور جدید مذاکرات احیای برجام در بطن تفاهماتی صورت گرفته که پیشتر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام شده بود.
آنچه را تسهیل و تغییرات برآمده از خواست دولت نوپای #مسعود_پزشکیان برای تحقق هدف رفع تحریمها ممکن کرده است، باید در روزهایی جستوجو نمود که در روند رایزنیهای پیدا و پنهان هیأت ایرانی به رهبری سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه با هیأتهای غربی در نیویورک گذشته است. این تفاهم که نشانهای از فرصت شناسی تیم #دیپلماتیک #دولت_چهاردهم جهت اجرای مأموریت رفع تحریمها به شمار میرفت برای غرب، معنایی جز آغاز شمارش معکوس پایان سیاست فرسایشی در زمین مذاکرات نداشت.
روزنه امید
پس از صدور #قطعنامه شورای حکام آژانس انرژی اتمی علیه کشورمان طی هفته گذشته، بسیاری از تحلیگران و ناظران بینالمللی بر این عقیده بودند که مذاکره میان ایران و کشورهای اروپایی فعلاً مقدور نیست و حتی برخیها اعتقاد داشتند که تا زمان روی کار آمدن دولت جدید ایالاتمتحده به رهبری #دونالدـترامپ، اساساً مذاکره با طرف غربی در هالهای از ابهام قرار دارد. با تمام این تفاسیر (یکشنبه) اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با خبرنگاران حوزه سیاست خارجی از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتوگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در تاریخ جمعه ٩ آذر (۲۹ نوامبر) خبر داد.
فراز بورس، فرود ارز
دنیای اقتصاد : روز گذشته، بازارهای سهام و ارز در دو جهت مختلف حرکت کردند. انتشار خبر آغاز مذاکرات ایران و اروپا درخصوص مسائل هستهای و سایر چالشها باعث شد که بازار ارز از قله تاریخی خود پایین بیاید و به کانال ۶۸هزار تومانی بازگردد. همچنین تایید این خبر مهم، باعث شد که در این کانال ماندگار شود. این روند کاهشی در بازار #طلا و #سکه نیز مشاهده شد و سکه کاهش قیمت ۱.۴میلیون تومانی را تجربه کرد. در مقابل، بورس روزهای خوبی را ثبت میکند و بسیاری از فعالان بازار امیدوار هستند که جریان صعودی بازار سهام در روزهای آینده #تداوم یابد. روز گذشته، شاخص اصلی #بازار_سهام تهران با ثبت رقم ۲میلیونو۳۳۱هزار واحد، به بیشترین مقدار در یکسال و نیم اخیر رسید و انتظار میرود که با تداوم ارتفاعگیری در قله تاریخی قرار گیرد. تداوم سیاستگذاریهای ارزی، خروج از قیمتگذاری در صنایع و برداشتن موانعی نظیر ابزار دامنه نوسان میتواند شرایط را برای اوج گیری #بورس مهیا سازد.
قمار موشکی بایدن
مقامهای آمریکایی میگویند #جو_بایدن، به #اوکراین چراغ سبز نشان داده است تا از موشکهای دوربرد آمریکا علیه اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده کند. آمریکا قبلا اجازه چنین حملاتی را با موشکهای ATACMS# ساخت آمریکا نداده بود، زیرا میترسید باعث تشدید جنگ شود اما اکنون قدرت ریسکپذیری #کاخ_سفید در قبال تحولات جاری در حوزه روابط بینالملل، از جمله جنگ اوکراین شدیدا افزایش یافته است! بایدن در هفتههای آخر حضور خود در کاخ سفید دست به هرگونه اقدام و ریسکی در معادلات بینالمللی میزند!
تغییر سیاست آمریکا دو ماه قبل از اینکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قدرت را به #دونالد_ترامپ واگذار کند، رخ میدهد که انتخاب او نگرانیها را در مورد آینده حمایت آمریکا از اوکراین افزایش داده است. اوکراین بیش از یکسال است که از موشکهای اَتَکِمز برای حمله به مواضع روسیه در مناطق اشغالی اوکراین استفاده میکند. براساس گزارشهای محلی، تسلیحات و تجهیزات آمریکایی هماکنون در منطقه مرزی کورسک واقع در خاک روسیه به کار گرفته میشوند اما تا پیش از این آمریکا هرگز به کییف اجازه استفاده از موشکهای اتکمز برای حمله به خاک #روسیه را نداده بود.اوکراین گفته بود که ممنوعیت استفاده از این تسلیحات برای حمله به مواضعی در داخل روسیه، مانند جنگیدن با دست بسته است.
بدهکار، عهدشکن و پُررو با این اروپا مذاکره نکنید!
خبر #مذاکره ایران و تروئیکای اروپایی در انتهای هفته جاری و تایید آن توسط وزارت امور خارجه، موجی از تعجب و سؤال را در میان اذهان صاحبنظران برانگیخت. به نظر میرسد دولت به تکرار تجربه شکستخورده سالهای 82 تا 84 و برجام کمر بسته است.
ظهر دیروز، خبری از #خبرگزاری_کیودو ژاپن مبنی بر مذاکره ایران و سه کشور اروپای غربی در انتهای هفته جاری، به سرعت در سرخط خبرگزاریهای داخلی جای گرفت.
ساعاتی پس از این خبر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در یادداشتی با تایید خبر کیودو از نشست معاونین وزارت امور خارجه ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس عنوان داشت: در این دور از گفتوگوها که از همان #نیویورک برنامهریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع #فلسطین و #لبنان، و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
فارغ از اینکه اصل مذاکره و مفاهمه امری اصولی در سیاست خارجی بهشمار میآید، عدم توجه به شرایط و موقعیتی که مذاکرات بینالمللی در بستر آن اتفاق میافتد، میتواند این ابزار در روابط بینالملل را به یک سلاح در دست طرف مقابل بدل سازد.
در همین زمینه، به نظر میرسد دستگاههای دخیل در امر موضوع هستهای و سیاست خارجی کشور در #دولت_چهاردهم، با بستن چشمان خود به روی تمامی اقدامات خصمانه اروپاییها در ماههای اخیر و در راس آن قطعنامه ضدایرانی #شورای_حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که با تلاش سه کشور اروپایی و آمریکا آماده شده و به تصویب رسید، سعی در تکرار روندی دارد که پیشتر بارها و بارها در زمان مذاکرات 82 تا 84 و مذاکرات در دوران پس از خروج آمریکا از برجام مورد نقد رهبر معظم انقلاب قرار گرفته بود.
دستگاه سیاست خارجی و مسئولین عالیرتبه دولتی در شرایطی در صدد مذاکره با طرفهای اروپایی هستند که رهبر انقلاب حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در سخنان خود در روز تنفیذ حکم مسعود پزشکیان صراحتا با انتقاد از بدرفتاریهای #اروپا در مسائل مختلف، بر بیاولویتی اروپا در سیاست خارجی ایران تاکید کردند.
ایشان در همین زمینه عنوان داشتند: «البتّه اینجور نیست که ما بگوییم یک انگیزه مخالفت و دشمنیای با بعضی از کشورها، مثلاً کشورهای اروپایی ـ که حالا من جزو اولویّتها آنها را ذکر نکردم ـ داریم؛ نه. علّت اینکه کشورهای اروپایی را بنده به عنوان اولویّت ذکر نمیکنم، این است که اینها با ما این چندساله خوب رفتار نکردند؛ با ما خوب برخورد نکردند. در قضیّه تحریمها، در قضیّه نفت، در قضایای گوناگون، در عناوین جعلی مثل حقوق بشر و امثال اینها، با ما بد رفتار کردند؛ [اگر] این رفتار بد را نداشته باشند، البتّه آن [کشورها] هم جزو اولویّتهای ما است، آن هم جزو مواردی است که ارتباط با آنها برای ما دارای اولویّت است. البتّه چند کشور هستند که ما اذیّتهای آنها را، رفتار عنادآمیزشان را فراموش نمیکنیم. این هم راجع به این [قضیّه]. اینها توصیههای ما بود که عرض کردیم.»
دیدگاهها